Pages

субота, 25. јул 2015.

Piletina na kijevski način

Piletina punjena na malo drugačiji način, ne šunkom, kačkavaljem, već aromatičnim maslacem koji joj daje predivan ukus....

Piletina često zna da bude suva nakon pečenja, prženja, a ovako spremljena je mekana i sočna, a bez obzira što možda recept deluje da ima više masnoća, uopšte nije teška i masna. 

Ovaj kačkavalj koji vidite preko je samo ukras, koji nije neophodan, ali osoba kojoj sam spremala obožava kačkavalj, pa je morao negde da se doda :)

Piletina na kijevski način je nekada bila veoma popularna, punjena je aromatičnim maslacem i pohovana, s tim što je ja dovršavam u rerni da se ne bi pržila u mnogo ulja. 

Recept za aromatični maslac:

Sastojci:
         -oko 200g maslaca (putera, zavisi šta jedete, a maslac je idealan)
         -2 čena belog luka
         -veza vlašca, eventualno peršuna ako vam je lakše
         -4 trake dimljene slanine
         -malo bibera

Priprema:
         -prvo da naglasim da je ovo koliina dovoljna za barem pet fileta piletine, ali ja uvek napravim veću količinu i stavim u zamrzivač, posle imate uvek spremno za upotrebu. Idealno je staviti parče ovog maslaca preko vruće piletine, ribe, krompira. 

         -neka maslac bude na sobnoj temperaturi. Propržite slaninu da postane hrskava i stavite da se ohladi. Za to vreme iseckajte sitno vlašac i beli luk, njega što sitnije. Često stavim onaj u prahu. 

         -u maslac umešajte vlašac, luk i sitno seckanu slaninu, dodajte malo bibea, slanina je već slana. Sve lepo umešajte i deo iskoristite, a ostatak zavijte u papir za pečenje i stavite u zamrzivač. 

Piletina. Kada okrenete file videćete da se sastoji od velikog dela i malog fileta. Mali file pomerite u stranu, samo pomerite rukom, ne sečete i ne odvajate ga od većeg dela. Sada sa jedne strane imate veći, a sa druge manji filet. Počevši od sredine gde se spajaju na većem napravite nožem džep gde ćete staviti maslac. Samo malo zasečete, ne skroz. 

Taj džep napunte maslacem i zatim preklopite mali file preko da se zatvori i maslac ne iscuri. 

Slikala sam da vam bolje dočaram postupak. Na prvoj slici je otvoren file, sa leve strane je veći deo u koji je stavljen maslac, zatim je na drugoj slici preklopljen veći deo i na trećoj je vraćen i mali file da se sve zatvori. 



Ovo je slikano sve uveče, bila je to večera, nadam se da se jasno vidi. 

Piletinu posolite, pobiberite i idealno je da odstoji u frižideru pola sata, čisto da se malo stegne da vama bude lakše da rukujete sa njom dalje. 

Ovde je spremano 3 filea piletine i za njihovo pohovanje vam je potrebno:
           -1 jaje
           -4-5 kašika brašna 
           -4-5 kašika prezli

Priprema:
           -pripremite brašno i prezle, jaje blago umutite viljuškom, malo posolite. 

           -piletinu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje, pa u prezle. Proverite da je sve lepo pokriveno, to će sprečiti maslac da iscuri. 

           -uključite rernu na 200 stepeni, na ringli zagrejte tiganj sa malo ulja. Piletinu prvo stavljajte u tiganj, samo da se malo zapeče po minut, dva sa svake strane, zatim je stavljajte u pleh i nakon toga u rernu na 15-ak minuta, malo duže ako su fileti bas veliki. 

           -možete ih cele pržiti u dubokom ulju bez rerne, samo što su meni tada masniji. 

Probajte, fantastičan je ukus, nešto malo drugačije, samo uz salatu je dovoljno za potpun obrok. 

Нема коментара:

Постави коментар