Desert u čaši
15:50
Uvek sam volela više da pripremam kolače u odvojenim porcijama, nekako mi je lepše izgledalo. Ove male čaše su me danas inspirisale!
Obožavam ove dane kada mi mi dođe da spremam, obično tako provedem ceo dan u kuhinji. Možda to nekima zvuči dosadno, ali ja obožavam! Kolač sam spremala tako što sam spremala jedan pojedan sloj, u trenutku kako mi je palo na pamet.
Veoma je proizvoljan kolač. U merama ću vam navesti koliko je potrebno fila i kore za jedan sloj, a na vama je da odlučite koliko i koje ćete slojeve staviti.
Ove čašice su male, prečnika oko 5 cm, a dubine malo više od 10. Ovo je mera za 10 takvih čaša.
Sastojci- 2 jajeta
2 kašike šećera
1 kašika brašna
3 kašike kakaa
50g maslaca/margarina
Priprema:
-umutiti jaja sa šećerom, kada se umute dodati im brašno i kakao i umešati špatulom, kašikom... Na kraju dodati istopljeni maslac, još jednom promešati i staviti u kalup obložen papirom za pečenje, prečnika 24 cm, Peći 10-15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, vreme pečenja zavisi od jačine rerne.
-kada se prohladi kora, vaditi kalupom krugove i stavljati na dno čaše. Ja sam jednom čašom vsdila krugove da bi bili isti. Ova mera mi je bila dovoljna za po jedan sloj kore u svakoj čaši.
Preliv od malina:
-150g malina
-70g šećera
Priprema:
-staviti maline i šećer u šerpicu i na tihoj vatri kuvati dok se maline ne raspadnu skroz i preliv ne zgusne. Dok je još mlak staviti ga na koru.
Mus od mlečne čokolade:
-200g čokolade koju volite
-150ml slatke pavlake
Priprema:
-zagrejte slatku pavlaku i zatim skloniti sa vatre i unutra ubacite čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Ne sme da vri, samo da bude vruće. Kada se dobro ohladi u frižideru umutiti mikserom.
Mus od crne čokolade:
-150g crne čokolade
-200ml slatke pavlake
Priprema:
-isto kao za mlečnu čokoladu
Mus od vanile:
-3 žumanca
-3 kesice burbon vanila šećera (može i običan šećer , tri kašike, i aroma vanile)
-50g maslaca
-100ml slatke pavlake
Priprema:
-umutiti žumanca i šećer pa ih zatim skuvati na pari. U vruće dodati maslac i staviti da se potpuno ohladi. Umutiti slatku pavlaku i pomešati sa hladnim filom od žumanaca.
Kod mene je kora, maline, mus od mlečne čokolade, pa od crne, krem od vanile i na kraju opet crna čokolada i malina za ukras.
Opet da naglasim ovo su količine za 10-ak malih čašica, za jedan sloj, pa vi se odlučite da li ćete staviti samo jedan ili više njih.
J
0 коментара