Tortilja čips i umaci
01:54Omiljeni umak mi je definitivno sa paradajzom, ali ni sir i gvakamole nisu daleko od toga. Meni su ovi umaci dobri zbog brzine pripreme i jednostavnih sastojaka. Tortilje kada spremam brzinski, spremam ih samo sa belim brašnom, vodom i uljem i sjajne su. Medjutim, ovakav recept je neophodan za pravljenje hrskavog čipsa. Recept za tortilje je preuzet sa sajta coolinarika.
Pocecemo od tortilja čipsa.
Sastojci:
-20g kvasca
-50ml mleka
-pola kasicice šećera
-kašičica soli
-100ml maslinovog ulja
-150ml kipuće vode
-1 i po šolja glatkog brašna (šolja od 200ml)
-1 šolja kukuruznog brašna
-maslinovo ulje za premazivanje
Priprema:
-Pomesajte kvacac, malo secera i toplo mleko, a dok kvasac deluje pripremite jedno i drugo brasno. U brasno umesajte kasicicu soli. Zagrejte vodu i polako umesajte sve, tako sto cete u kvasac dodati ulje, pa naizmenicno vode i brasna dok se sve ne umesa lepo. Prvo varjacom, nakon toga rukom mesite. Ostavite da naraste pola sata, sat, na toplom.
-Kada naraste podelite testo na desetak do dvanaest loptica i zatim ih razvijte oklagijom sto tanje i pecite u teflonskom tiganju, bez ulja. Po minut, dva sa svake strane sok ne porumene.
-Gotove tortilje premazivati maslinovim uljem i seci na trouglice. Redjati ih na papir za pecenje, pa peci desetak minuta dok ne postanu hrskave.
-Ako vam ostane čipsa koji ostane mekan ponovo, samo ga ubacite na kratko u rernu, postaće hrskav ponovo.
Gvakamole umak
Pravila sam ga na razne načine, prateći tačne recepte, a i eksperimentisala, na kraju sam dosla do toga da ono što meni odgovara je i najjednostavnije moguće!
Ono što inače ide u recept, ali ja sam izbacila, je luk. Luk inače jedem, ali mi ovde nekako preovlada ukus i ne osetim ništa drugo.
Moj recept za gvakamole se svodi na to da je neophodan dobar avokado. Mora da bude tamniji i mekan, ali ne previše inače je unutra taman, ne zelen.
Avokado očistiti, najlakše tako što se prepolovi i izdubi, i iznječiti ga viljuskom ili ubaciti u blender sa malo limunovog soka i posoliti. Kada bude kremast iseckati sitno paradajz i staviti preko ili umešati unutra. Meni je ovakav ukus sjajan, a opet naglašavam da u pravom receptu ide i luk koji izbegavam.
Umak od sira
Obozavam ovakve stvari, ne mogu biti jednostavnije, a neverovatno ukusne.
Za umak od sira potrebno vam je:
-250 m pavlake za kuvanje
-2 pakovanja topljenog sira u listićima (onaj za sendviče upakovan tako da ima desetak listica)
-po želji malo čilija
Priprema:
-sve što je potrebno je zagrejati pavlaku dok se ne istopi, a zatim dodati čili po ukusu. Ostaviti da se ohladi pre služenja.
Paradajz sos
Što se njega tiče koristim dve verzije. Prva sveža varijanta je kada svež paradajz oljuštim i samo izblendam sa malo luka, soli, bibera, bosiljka, a druga je kada sve skuvam.
Za drugu verziju potrebno vam je:
-konzerva seckanog paradajza
-jedan crveni luk
-2 čena belog luka
-kašičica šećera
-soli i bibera po ukusu, bosiljak
Priprema:
-propržiti luk crni i beli, zatim dodati paradajz, šećer, soli i bibera. Kuvati desetak minuta, zatim dodati i bosiljak. Obično to sada sve stavim u blender i imiksam da se dobije jednoličan sos, ali nije neophodno možete i tako poslužiti.
0 коментара