Tortilja čips i umaci

01:54

Hrskavi cips od kukuruznog brasna, uz razne umake i dobro drustvo, idealno!




Omiljeni umak mi je definitivno sa paradajzom, ali ni sir i gvakamole nisu daleko od toga. Meni su ovi umaci dobri zbog brzine pripreme i jednostavnih sastojaka. Tortilje kada spremam brzinski, spremam ih samo sa belim brašnom, vodom i uljem i sjajne su. Medjutim, ovakav recept je neophodan za pravljenje hrskavog čipsa. Recept za tortilje je preuzet sa sajta coolinarika.

Pocecemo od tortilja čipsa.
Sastojci:
           -20g kvasca
           -50ml mleka
           -pola kasicice šećera
           -kašičica soli
           -100ml maslinovog ulja
           -150ml kipuće vode
           -1 i po šolja glatkog  brašna (šolja od 200ml)
           -1 šolja kukuruznog brašna
           -maslinovo ulje za premazivanje
       

Priprema:

           -Pomesajte kvacac, malo secera i toplo mleko, a dok kvasac deluje pripremite jedno i drugo brasno. U brasno umesajte kasicicu soli. Zagrejte vodu i polako umesajte sve, tako sto cete u kvasac dodati ulje, pa naizmenicno vode i brasna dok se sve ne umesa lepo. Prvo varjacom, nakon toga rukom mesite. Ostavite da naraste pola sata, sat, na toplom.

           -Kada naraste podelite testo na desetak do dvanaest loptica i zatim ih razvijte oklagijom sto tanje i pecite u teflonskom tiganju, bez ulja. Po minut, dva sa svake strane sok ne porumene.

           -Gotove tortilje premazivati maslinovim uljem i seci na trouglice. Redjati ih na papir za pecenje, pa peci desetak minuta dok ne postanu hrskave.

           -Ako vam ostane čipsa koji ostane mekan ponovo, samo ga ubacite na kratko u rernu, postaće hrskav ponovo.

Gvakamole umak

Pravila sam ga na razne načine, prateći tačne recepte, a i eksperimentisala, na kraju sam dosla do toga da ono što meni odgovara je i najjednostavnije moguće!

Ono što inače ide u recept, ali ja sam izbacila, je luk. Luk inače jedem, ali mi ovde nekako preovlada ukus i ne osetim ništa drugo.

Moj recept za gvakamole se svodi na to da je neophodan dobar avokado. Mora da bude tamniji i mekan, ali ne previše inače je unutra taman, ne zelen.

Avokado očistiti, najlakše tako što se prepolovi i izdubi, i iznječiti ga viljuskom ili ubaciti u blender sa malo limunovog soka i posoliti. Kada bude kremast iseckati sitno paradajz i staviti preko ili umešati unutra. Meni je ovakav ukus sjajan, a opet naglašavam da u pravom receptu ide i luk koji izbegavam.

Umak od sira

Obozavam ovakve stvari, ne mogu biti jednostavnije, a neverovatno ukusne

Za umak od sira potrebno vam je:

           -250 m pavlake za kuvanje
           -2 pakovanja topljenog sira u listićima (onaj za sendviče upakovan tako da ima desetak listica)
           -po želji malo čilija

Priprema:

           -sve što je potrebno je zagrejati pavlaku  dok se ne istopi, a zatim dodati čili po ukusu. Ostaviti da se ohladi pre služenja.



Paradajz sos

Što se njega tiče koristim dve verzije. Prva sveža varijanta  je kada svež paradajz oljuštim i samo izblendam sa malo luka, soli, bibera, bosiljka, a druga je kada sve skuvam.

Za drugu verziju potrebno vam je:
           -konzerva seckanog paradajza
           -jedan crveni luk
           -2 čena belog luka
           -kašičica šećera
           -soli i bibera po ukusu, bosiljak

Priprema:
           -propržiti luk crni i beli, zatim dodati paradajz, šećer, soli i bibera. Kuvati desetak minuta, zatim dodati i bosiljak. Obično to sada sve stavim u blender i imiksam da se dobije jednoličan sos, ali nije neophodno možete i tako poslužiti.


You Might Also Like

0 коментара