Njoke sa pesto sosom
06:51
Vec se dalo primetiti da testeninu na sve načine volim da jedem i spremam, a ovo spada u jedne od omiljenih recepata!
Pesto sos ima malo sastojaka i iako deluje zeleno i lagano, meni je on jedan od težih soseva upravo zbog maslinovog ulja.
Bez obzira na to, veoma je ukusan i ako volite bosiljak, ovaj sos će vas oduševiti. Orašasti plodovi i parmezan mu daju kremastu strukturu.
Ova količina pesta dovoljna je za 3-4 osobe, mada ja volim da ima više sosa, mozda moze i za više.
U originalni recept idu pinjoli, ali zbog cene uglavnom stavljam bademe ili indijski orah. Dobra kombinacija je kada stavite običan orah u pesto, a posle ga jedete uz neki plavi sir. Biće nekada i o tome reči.
Recept prenosim onako kako ga ja pravim, sa okvirnim merama, zato što ne možete mnogo pogrešiti.
Sastojci:
-2 šake bosiljka (oko 50g)
-2 kašike rendanog parmezana (oko 20g)
-3 kašike mlevenog badema (oko 40-50g, ja sam imala mleveni, možete da ubacte cele pa ce se oni samleti)
-1 čen belog luka
-oko 40-50ml maslinovog ulja
-soli, bibera (vodite računa parmezan je slan)
+njoke ili neka druga testenina
Priprema:
-u secko, blender...šta god da imate za seckanje ubacite sve sastojke, ulje stavite samo polovinu i miksajte dok se sve ne pretvori u pastu. Dodajte ulje do željene gustine. Obično stavim oko 40ml. Ovakav sos možete čuvati danima u teglici zatvorenoj. Samo je bitno da ga stavite u teglicu, zatim prelijete sa malo ulja i to je to.
-sa ovim merama sos je gust, ali namerno ga ostavim tako pa ga razredim sa malo vode od kuvanja testenine, da ne bih dodavala još ulja.
-skuvajte testeninu i vruću je sa malo vode od kuvanja ubacite u pesto, promešajte i servirajte. Ukrasite bosiljkom i parmezanom.
Dodatak
Za dve osobe stavila sam jedno kupljeno pakovanje svežih njoka, ono ima oko 400g. Kada je u pitanju suva testenina, obično oko 100g po osobi je prosečna porcija.
Recept za domace njoke imate na mom blogu na ovom linku: njoke.
Dodatak
Za dve osobe stavila sam jedno kupljeno pakovanje svežih njoka, ono ima oko 400g. Kada je u pitanju suva testenina, obično oko 100g po osobi je prosečna porcija.
Recept za domace njoke imate na mom blogu na ovom linku: njoke.
2 коментара
Hvala, važno mi je da imam neku orijentaciju.
ОдговориИзбришиNema na cemu!
Избриши