Gnocchi Al Forno

09:25

Sveže njoke, skuvane, propržene na puteru i zapečene u rerni sa dve vrste sira! 


Nećemo se zavaravati da je ovo baš najzdravije jelo, niti fascinira elegantnim sređenim izgledom, ali kada  zagrizete pa osetite hrskavi zapečeni kačkavalj spolja, zatim neverovatno meku unutrašnjost svežih njoka...sve ostalo je zanemarljivo! 


Naravno njoke možete kupiti i gotove, ali priprema nije teska, a sveže su uvek mekše i ukusnije. 

Sastojci za njoke(2 porcije):
            -500g krompira
            -70g brašna
            -1 žumance 
            -soli
            -bibera

Priprema:
        -krompir skuvajte u ljusci, nemojte ga ljuštiti, jer tako upija manje vode. Ako su krompiri veličine dlana kuvati ih oko 20-25 min. Nabolje je probosti ih nožem, pa ako možete to bez poteškoća da uradite, kuvani su. Kada se malo prohlade oljuštite ih i izgnječite kao za pire, Bolje je i da ostane neka grudvica, nego da budu previše izmeljani, tada njoke neće biti vazdušaste. 

         -dodajte krompiru brašno, žumance prstohvat soli i bibera. Testo mesiti samo koliko da se sastojci pomešaju, ne više, jer što se više mesi, trebaće mu više brašna, onda će biti tvrde njoke. Prebaciti testo na radnu površinu, oblikovati loptu, pa zatim podeliti na nekoliko delova od kojih ćete oblikovati dugačke valjkaste trake. Trake seći na komadiće od oko 1,5 cm. I to su vaše domaće njoke! Često ih ostavim ovako, a ako želite da budu lepšeg oblika svaku pritisnite malo viljuškom, pa zatim povucite ka sebi, napravićete klasičan oblik njoka. Ovde vam prilažem i video gde možete videti kako umesiti testo. Video je napravio Gennaro Contaldo, neverovatan italijanski kuvar! (kliknite ovde za video

          -ovako spremljene njoke možete zalediti, tako što ih poređate na papir za pečenje jednu do druge, malo udaljene i zamrznete. Kada su zaledjene možete ih ubaciti u kesice i tako čuvati. 

           -njoke ubacite u provrelu vodu, kuvajte 2-3 minuta, tačnije čim isplivaju na površinu gotove su, ne treba ih duže kuvati, sveže su, lako se prekuvaju.

          -njoke su savršene za bilo koji sos, možete ih staviti u najobičniji paradajz sos sa malo parmezana preko su savršene.

Gnocchi Al Forno
          -za ovaj recept zapečenih njoka, stavite vodu da provri za njoke, posolite je dobro, a za to vreme u tiganju istopite kockicu putera, oko 20g za porciju, pa u puter ubacite par listova žalfije. Kada se njoke skuvaju odmah ih vadite u tiganj, pospite sirom, ja sam stavljala trapist i pirotski kačkavalj. Što se tiče količine, kada se radi o siru meni nikad dosta, tako da stavite po ukusu. Predlažem oko 100g. Ubacite tiganj u rernu zagrejanu na najače dok se ne istopi kačkavalj. 

           -primetila sam da je bolje kada dok vadite njoke sa njima ubacite i malo vode od kuvanja, onako kašiku dve, jer ipak se peku pa da se ne bi slepile. Uputiću vas na video gde možete i ovaj postupak videti. (video)

          -ukus je neverovatak, najlepši mi je deo kada naiđem na zalogaj koji je skroz hrskav od kačkavalja! :)

You Might Also Like

1 коментара