Smoothie!

04:16

 Osvežavajući napitak idealan za dijete, dovoljan kao doručak, ali i kao desert!

Smoothie je piće bazirano na voću i uglavnom mleku ili jugurtu usitnjeno u blenderu ili onom secku (samo njega nemojte napuniti već samo do pola, da se ne bi prosulo). Ono što ja volim je to da se brzo priprema, a mogućnosti su beskonačne i svako može da ugodi svom ukusu.

Osnova za smoothie je to da ubacite neko slatko voće, poput banane, ananasa, manga, da bi dalo slatkoću (pa zaslađivač nije potreban, ali možete ubaciti malo meda), ali i gustinu. Meni je osnova najčešće banana. Nakon toga dodajete još voća koje želite. Omiljena kombinacija mi je sa nekim crvenim voćem, višnja, malina, borovnica...

Sada, moj savet je da uvek imate neko smrznuto voće u zamrzivaču, poput višanja, onda vam led nije potreban. Ako se ubaci nezamrznuto voće i led, kako se led topi smoothie će biti vodeniji. Takođe često koristim smrznute banane. Kada već budu prezrele, a niko ne želi da ih jede, nemojte ih baciti nego iseckajte, rasporedite na plato da se ne slepe i ubacite u zamrzivač. Kada vam se pije smoothie, samo ubacite smrznuto voće i mleko i imate idealan napitak. Ako ubacite malo mleka dobićete sladoled, a sa malo više postaje ledeni napitak! :)

Najbolje je da radite po osećaju, bez recepta koji vam daje tačnu meru. Obično za jednu osobu ubacim pola banane i šaku drugog voća. Možete u to staviti mleko, jogurt ili možda sok od narandže, prvo malo, jedna šoljica, miksajte, pa ako je gusto dodajte još malo...shvatate princip. :) Mislim da je bolje raditi tako odokativno, jer na primer ja volim dosta gust smoothie, neko možda ne. Možete za kaloričniji desert dodati pola mleka, a pola slatke pavlake, dobićete onako baš gust, kremasti napitak.


Mislim da će kombinacije sa breskvom i kruškom biti idealne. Jedva čekam da isprobam razne nove kombinacije! 

Ovo je idealan doručak, zasitan, a ako vam je potrebno nešto malo jače, dodajte u malo ređi smoothie kašiku, dve samlevenih ovsenih pahuljica. Ukrasite interesantnim cevkama i čak ni deca neće odbiti, pa se tako unese dosta voća. 


Postoje i slatko, slane kombinacije, sa spanaćem i nekim zelenišem, ali doći će i na to red! You Might Also Like

2 коментара