Torta sa jagodama i vanilom

23:08

Svaku od ovih stavki sam pravila posebno, koru, fil, ali ne u ovoj kombinaciji ukusa. Ova torta je bila pravljena po porudžbini, pa nisam mogla da vam pokažem presek, ali verujte mi da je ukus odlican! Baš prava letnja torta!


Generalno volim kombinaciju vanile i voća, nekako baš daje fini  blagi ukus. Torta je izuzetno jednostavna, brzo se sprema, samo je za hladjenje fila neophodno malo vremena. 

Spremana je u kalupu od 26 cm.

Sastojci za koru.
          -3 belanca
          -3 kašike šećera
          -3 kašike brašna (pune)

Priprema:
          -ovo su mere za jednu koru, napravite 3 ovakve ii 4 ako želite.

          -umutite belanca sa šećerom, zatim dodati brašna i polako izmešati varjačom. Preručiti u kalup obložen papirom za pečenje i peći 10 minuta na 180 stepeni, u predhodno zagrejanoj rerni.

          -proverite, čim ivice počnu da se odvajaju od kalupa i postaju blago žute gotova je. Napravite sve tri kore i stavite da se ohlade.

Sastojci za fil:
          -9 žumanaca
          -9 kašika šećera
          -500 ml mleka
          -2 kašike brašna
          -vanila (šećer, aroma, štapičć vanile)
          -250g maslaca/margarina (šta god koristite, a meni je najbolje kombinacija pola-pola)

Priprema:
          -pomešati žumanca sa 50ml mleka i 2 kašike brašna. U šerpi ugrejati ostatak mleka, vanilu i šećer. Kada se mleko zagreje polako mešajući sipajte u žumanca, pa kada se sve pomeša vratite u šerpicu i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Mešajte žicom, tako nećete imati grudvice.

          -ostavite da se ohladi, najbrže će ići ako se prespe u činiju koja je široka, a zatim prekrijte  samolepljivom folijom da se ne stvara kora na filu.

          -kada se sve ohladi umutite margarin i maslac, pa polako kašiku po kašiku dodajte fil u to dok mutite mikserom. Vodite računa da fil sa žumancima bude dobro ohladjen inače će otopiti maslac.

FIlovanje: redjati koru pa fil pa voće, na poslednju koru ide samo fil.  Najbolje je da odstoji u frižideru par sati. Ukrasite šlagom i voćem po želji!





You Might Also Like

2 коментара

  1. Preporucujem da se naprave fotke preseka =)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slazem se da je to uvek bolje, ali kao što piše na početku, pravljena je po porudžbini, za rodjendan, nisam mogla da je sečem. To nekom drugom prilikom :)

      Избриши