Lazanje sa bolonjeze sosom
07:21
Tražili su mi ovaj recept pre mesec dana, ali nikako da stignem da napravim i slikam! :) Sada je i to došlo na red!
Lazanje generalno obožavam, kao i svu drugu testeninu, ali izbegavam da ih pravim jer nemam meru kada počnem da jedem! Omiljene su mi sa šunkom, ali primetila sam da ljudi mi generalno traže klasične sa mesom.
Ova količina je manja, za 2-3 osobe, zavisi koliko ste gladni. Ispada oko 5-6 ovakvih komada kao sa slike. Praktično je jelo ako ga spremate za veće društvo, samo naređate i pečete.
Lazanje se sastoje od sloja testa, sosa sa mesom, bešamela i kačkavalja. Primetila sam da neki ređaju testo, pa sloj mesa, testo, pa bešamel i tako u krug. Međutim ja nekako oduvek stavljam testo, sloj sa mesom, pa sloj sa bešamelom preko mesa, a tek onda opet testo. Na vama je da izaberete, meni je ovako navika.
Kore za lazanje postoje sveže i suve. Sveže sam uglavnom videla one Durum i one su veće, jedna staje u manju tepsiju. Suve su manje, možda 10x15 cm, tako nešto, i kada uzimam njih stavim tri jednu do druge u pleh. Ovo je manji pleh 17x30, pa taman stane sve, vi prilagodite sebi. Suve ne morate predhodno kuvati, sem ako to nije baš naglašeno na njima, ali to mi se nije dogodilo do sada.
Ovo je količina za tu veličinu pleha, sa 3-4 sloja. Prilagodite sebi, ako hoćete duplirajte količine i neka ima 6-7 slojeva, ili pravite u većem plehu.
Pakovanje kora za lazanje je od 250g.
Bolonjeze sos:
-1 crni luk
-500ml soka od paradajza (toliko je ono pakovanje, za je praktična mera)
-200-300g mlevenog mesa (po želji, ja stavljam 200, ali možete i više)
-so, biber, origano, bosiljak...
Priprema:
-pre bilo kakve pripreme uključite rernu na 200 stepeni da se greje.
-sitno iseckajte luk, stavite da se proprži na malo ulja. Zatim mu dodajte mleveno meso i stalno mešajte dok se ne proprži. U to dodajte paradajz sok, malo soli, bibera i šta volite od začina. Obično stavim origano i ponekad dodam bosiljak, Kuvajte još par minuta. Probajte da bi ste procenili da li treba još soli ili bibera.
Napomena da luk nekad izostavim, iako je bolje sa njim, u zavisnosti ko jede lazanje :)
Bešamel:
-oko 50g maslaca/margarina (maslac je bolji, ja sam trenutno imala margarin; to vam je malo manje od četvrtine one kocke, stavite otprilike)
-2 ravne kašike brašna
-500ml mleka
-so, biber
Priprema:
-stavite maslac da se zagreje i kad se istopi u to dodajte brašno i mešajte da se malo proprži, manje od minut. U to dodajte hladno mleko i žicom mešajte da se lepo rastvori brašno i sos bude bez grudvica. Da stavite vruće mleko ne biste mogli da lepo izmešate imali biste grudvice. Mešajte sos dok ne postane gust. Ne mora biti previše gust kao puding, malo ređe od toga.
-sklonite sa šporeta, dodajte soli i bibera i polako probajte da li je ukus dobar, pazite vruće je! :)
To je to što se tiče kuvanja. Sada slažite slojeve. Kao što sam rekla koristim suve kore, pa stavim tri na dno, a ispod njh dodajte malo sosa od paradajza da se ne bi lepile. Na njih ide bolonjeze sos, a preko njega bešamel. E, sada, obično se tako ređa dok se ne potroši materijal, pa odozgo ide kačkavalj. Međutim, kada već pravim kalorijsku bombu idemo do kraja, pa zato kod mene svaki put preko bešamela ide i kačkavalj. :) Izrendajte ili naređajte ako imate listiće. Oko 100-150g ukupno obično iskoristim. Zatim tako ponovo.
Od ove količine meni bude obično oko 3 sloja, a poslednji sloj neka bude samo kore i sos sa paradajzom. preko svega opet kačkavalj i u rernu na 30-35 minuta. Ako volite da se kačkavalj istopi i zapeče stavite ga odmah, ako volite da se samo istopi, stavite ga 10 minuta pred kraj pečenja!
Lazanje je definitivno nakon pečenja najbolje ostaviti 10 minuta u rerni, pa izvaditi i još 10-15 minuta van rerne. Ovo je problem za nestrpljive, ali stvar je u tome da su izuzetno vrele i nećete moći baš lepo da ih isečete na komade. Ako vam to nije bitno, navalite odmah! :)
0 коментара