Slatke knedle (bez krompira)
11:53
Prave knedle od testa sa krompirom su savršene, ali ovo je odlična zamena za brzi slatkiš kada nemate vremena da kuvate i hladite krompir...
Obožavam knedle i isplati se praviti ih kada se radi o većoj količini, ali me nekada zaista mrzi da za nekoliko njih čekam da se krompir skuva, da ga hladim i ostalo... Ovo je brza zamena i jedina primedba koju mogu da kažem je da krompirovo testo je malo rastresitije, ali nije strašno i ovako je veoma ukusno.
Potrebno je malo sastojaka, jeftin je slatkiš, a koristan da se iskoristi voće ili džem koji želite da potrošite. Smatram da su lepše sa voćem, posebmo sa šljivama, ali i džem je dobra zamena. Koristila sam ovde domaći džem od kajsija.
Od ove količine dobija se 6-7 knedli.
Sastojci:
-60ml vode
-60g maslaca ili margarina
-malo soli
-300g brašna
-2 jajeta
- par kašika prezli i malo ulja
Priprema:
-zajedno zagrejati vodu i maslac sa malo soli i pustiti da provri. Skloniti sa vatre i umešati brašno. Tada će testo ličiti na gomilu mrvica, ali ne brinite, tako treba.
-zatim dodati jedno po jedno jaje, svaki put dobro promešajte. Nakon drugog jajeta dobićete kompaktnu smesu. Izručite je na radnu površinu na koju ste stavili malo brašna.
-tu testo ostavite da se prohladi da biste mogli da radite sa njim. Kada se ohladi premesite ga da dobijete glatko testo, po potrebi dodajte brašna da se ne lepi.
-zatim testo oblikujte u valjak i podelite na 6-7 delova. Svaki deo rastanjite, na sredinu ubacite voće ili džem i zatvorite lepo da ništa ne iscuri. Za početnike je lakše da koriste voće da bi bilo čvršće. Meni se dopada kada se stavi polovina šljive sa kockicom šećera, bude savršeno.
-stavite veću količinu vode da proključa, zatim knedle ubacivati u vodu i kuvati 10-15 minuta. Moje su se kuvale malo više od 10 minuta.
-dok se kuvaju propržite 4-5 kašika prezli na malo ulja i kuvane knedle vadite i odmah uvaljajte u prezle. Nakon toga posipajte ih šećerom u prahu, što preporučujem jer punjenje je slatko, ali samo testo je bez šećera.
1 коментара
Мммммм, морам ово пробати
ОдговориИзбриши