Lepljiva pileća krilca u marinadi
05:07
Nećemo se lagati, ovo se ne može jesti na lep način! Društvo, tanjir na sredini stola i navalite rukama! :)
Obožavam ovakve klasične stvari, mislim da im posebno objašnjenje nije potrebno, a retki su oni koji ih ne vole! Kao i obično lepše nam izgledaju kupljena, onako savršeno ukusna, lepe se za prste dok se jedu... Međutim, nije ih teško spremiti u kućnoj radinosti.
Idealno bi bilo peći ih na roštilju ili ih staviti na rešetku u rerni a ispod njih pleh, ali ja sam ih sada stavila samo na papir za pečenje i u pleh, ništa im nije nedostajalo!
Količine su za kilogram do kilogram i po krilaca.
Sastojci za marinadu (koristila sam malo veću šolju za kafu):
-1/3 šolje ulja
-1/4 šolje soja sosa
-puna kašika meda
-2 kašike senfa (ili više ko voli)
-beli luk po želji, nekoliko češnjeva ili u granulama suvi
-sok jednog limuna, ne previše velikog
-soli po ukusu (oko pola kašičice)- ako je soja sos mnogo slan možete izostaviti so, ali meni je nešto bila potrebna
Priprema:
-sve sastojke za marinadu promešajte i u to ubacite krilca. Sada je najbolje zasukati rukave i sve lepo rukama mešati da se ukusi što bolje prožmu. Ostaviti par sati ili tokom noći u frižideru pokriveno.
Peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko pola sata. Možete duže ako volite da budu hrskavija, procenite sami. Poenta je u tome da ih tokom pečenja, bilo da ih pečete na roštilju ili u rerni, par puta okrenete i svaki put kada okrećete premažete marinadom. Idealno je da kod poslednjeg okretanja stavite stranu sa kožom da se zapeče do kraja. Ako pečete u rerni neka bude gore do grejača, a ako pečete na roštilju da bude okrenuta na dole do vatre.
Leto je idealno za roštilj napolju, tako da pripremite krilca i krenite u akciju :)
Originalni recept ovde.
Originalni recept ovde.
0 коментара