Kolačići sa nutelom!

13:43

 Ako već treba da ih napunim nečim, neka to bude nutela! :)

Često mi se dešavalo da mi ovakvi kolači ne uspevaju, onako se suviše rašire po plehu, onda sam shvatila kako ih treba oblikovati da na kraju budu lepi i okrugli, ne previše tanki, i mogu vam reći da nije ništa komplikovano! Kada je to uspelo, vreme je i da se eksperimentiše, a onaj kome su bili namenjeni želeo je nutelu, pa neka bude nutela! 

Pre svega da naglasim da sam merila šoljom od 200ml. 

Sastojci:
           -110g margarina
           -2/3 šolje šećera
           -2 jajeta
           -ekstrat vanile
           -2 šolje brašna
           -kašičica sode bikarbone
           -oko 100g ili manje sitno seckane cokolade 


Priprema:
          -omekšalom margarinu dodati šećer i umutiti mikserom. Kada se sjedine, dodati jedno po jedno jaje i ekstrat vanile. Brašno pomešati sa sodom bikarbonom, zatim dodati pola u smesu, izmešati mikserom, pa zatim dodati i ostatak brašna i seckanu čokoladu Prvo umesite kašikom koliko može, pa posle rukom. Nekada su jaja veća pa mi je potrebno malo više brašna, najbolja procena je da testo bude dovoljno čvrsto da ga lepo možete izvaditi na radnu ploču i oblikovati, a da se ne lepi za ruke.

           -testo podelite na 14 delova za veće keksiće. Svaki deo prvo u ruci malo rastanjiti u krug, staviti u sredinu kašičicu nutele, pa zatim polako skupiti na vrhu i oblikovati u kuglicu. Za keksiće koji nisu punjeni samo oblikujte lopticu i stavite na pleh. Ako keks sada bude u obliku kuglice, loptice, kada se peče počeće da se opušta i dobiće ovakav oblik kao na slici, samo napravite raznak izmedju kada ih redjate na pleh da bi imali mesta da se rašire. 

           -ako vam je teško da ovako radite možete pre toga ubaciti testo na kratko u frižider, mada smatram da nije potrebno, lako se oblikuju keksići. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12 minuta. Ako smanjite veličinu keksa, smanjite i vreme pečenja.  





You Might Also Like

6 коментара