Pužići od čokolade i vanile

05:44

Ako volite razne keksiće, cookies, i sve tog tipa, ovo će vam se dopasti!


Ovaj recept je sa nekog francuskog sajta, pa ga je na fejsu neko preveo, a meni je delovalo interesantno da isprobam. Ono što me je najviše zanimalo je kakvo je ovo testo kad se napravi, a rezultat je da su kao biskviti, kao keksići uz kafu, ne mnogo tvrdi, i bolji kad su manje pečeni.

Ovde imate link za recept, gde ćete videti slike, postupak pravljenja, nisam htela ponovo da slikam, jer je ovde veoma lepo objašnjeno. 

Sastojci:
         -230g putera
         -210g šećera
         -2 žumanca
         -4 kašičice ekstrata vanile
         -2 kašike mleka
         -410g brašna
         -1 i po prašak za pecivo
         +40g kakaa (oko 6 kašika) pomešano sa 30g putera i 2 kašike mleka

Priprema: 
         -prvo pripremiti smesu sa kakaom, istopiti puter sa mlekom i dodati mu kakao, dobro promešati i ostaviti sa strane. 

        -omekšali puter umutiti sa šećerom, kad se umuti dodati jedno po jedno žumance, nakon toga mleko i ekstrat vanile. U to dodati brašno i prašak za pecivo i mešati dok ne dobijete čvrsto testo.

        -podeliti testo na pola, belu polovinu ostaviti sa strane, a u drugu dodati smesu od kakaa i promešati.

         -ovakvo testo je lako za rad zato što je masno i ne lepi se, ali bi trebalo da ga razvijate na papiru za pečenje. uzmite 2 papira i razvijte testo na veličinu papira, lepo ga nožem oblikujte u pravugaonik. Uz pomoć papira za pečenje prebacite jedno testo preko drugog, tako da papiri ostanu spolja. Zatim još malo predjite oklagijom da se spoje testa. Sada uz pomoć papira polako zavijajte rolat, testo ne puca jer je mekano, ali vodite računa da se na početku čvrsto umota, ja nisam, pa mi je negde ostala rupica u samoj sredini testa.  

         -uvijte ga u providnu foliju, opet rolajte kao valjak, da ima lep oblik, zatim u frižider na sat i po vremena. Na svakih pola sata izvadite testo i ponovo ga malo zarolajte da bi ostao oblik kruga. Od isečenih ostataka ponovo oblikujte još jedan rolat ili napravite keksiće kog želite oblika. 

        -kada se rolat ohladi seći kružiće debljine od pola centimetra ili deblje, pa redjati u pleh i peći 13-14 minuta na temperaturi od 180 stepeni (predhodno zagrejati rernu), meni su bili ukusniji ovi što su se pekli 13 min, nego ovi od 14, mekši su. Ostavitte ih da se ohlade na plehu i zatim spakujte u činiju sa poklopcem. 

Inače, meni su malo popucali zato što me je mrzelo vise da ih hladim, ali što je testo hladnije bolji je keks. :)

You Might Also Like

2 коментара