Focaccia (Fokača)

23:27

Mislim da niko ne može odoleti mirisu svežeg hleba iz rerne... Još ako je obogaćen začinima, maslinovim uljem, možda nekim nadevom, ne postoji ništa lepše! 

Fokača je italijanski začinjeni hleb, obično unutra ima sušeni paradajz i masline, a preko morska so i ruzmarin. Karakteristična je po tome što je to tanja vrsta hleba, mekan, ali i hrskav, zbog dosta maslinovog ulja koje ide unura. 

Ova verzija je jednostavnija bez maslina i paradajza, jer sa tim je jaka, a meni je trebala neka blaža varijanta, Sušeni paradajz imate u maksiju, veru,,,,svim večim marketima. 

Sastojci za jedan hleb;
          -350g brašna (koristim tip 400 meko)
          -150ml mlake vode
          - dosta maslinovog ulja (izmedju 50 i 100ml)
          -pola svežeg ili pola kesice kvasca, ali neće bitti greška ako stavite ceo
          -so, ruzmarin, šećer
          -beli luk

Priprema:
          -pomešati kvasac sa mlakom vodom, pola kašičice šećera i kašikom brašna, pa ostaviti desetak minuta da kvasac deluje. Nakon toga dodati 3-4 kašike maslinovog ulja u testo, pola kašičice soli i polako dodavati ostatak brašna dok se ne zamesi glatko testo. Nemojte se voditi bas tačno 350g, nego mesite da dobijete glatko, meko testo, najbolje je raditi po osećaju. Testo ima ulja, pa će biti lakše za rad. 

          -kada se dobro umesi prekriti testo krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči. 

          -u medjuvremenu spremite maslinovo ulje za premazivanje fokače nakon pečenja. Pomešajte 2 čena krupno seckanog belog luka sa nekoliko kašika maslinovog ulja i ostavite da malo odstoji.

          -testo premesite, zatim oblikujte fokaču, treba da bude tanko testo, a oblik izaberite. Kao kada pravite malo deblju koru za picu. Ostaviti da odstoji razvijeno oko 15 minuta, zatim prstima napraviti mala ububljenja na testu. Pritiskajte odozgo na više mesta da se naprave udubljenja, a zatim prelijte sa maslinovim uljem. Ono će se zadržati u tim udubljenjima i upijaće dok se peče. Odozgo pre pečenja pospte ruzmarin i krupnu morsku so.  

          -peći u zagrejanoj rerni na 200 stepen dok ne porumeni odozgo. Zatim gotovu fokaču premazati onim maslinovim uljem sa belim lukom, ostaviti par minuta da se ohladi i navaliti na taj slani, aromatični hleb kome niko ne odoli! 


          -za pravu fokaču dodajte u testo i seckane masline i seckani sušeni paradajz i mesite zajedno sa tim. Hleb će dobiti neku crvenkastu boju od paradajza i fantastičnu aromu. 

You Might Also Like

2 коментара