Prženice od povrća

04:23

Nazvaću ih tako, pošto sam videla da ih je  kuvar koji je spremao tako zvao, inace meni je to neka varijanta kroketa sa povrćem. 


Rekla bih da se zbog začina i povrća ovde oseca dašak indijske kuhinje, ali nisam mnogo upućena u nju, pa neka ostane samo na tome! Inace volim jake ukuse, jake začine, pa mi ovo odlično odgovara, ali mozete zameniti nekim našim blažim ukusima, na primer so, biber, aleva paprika i slično. 

Povrće možete koristiti bilo koje, ja sam ostala verna originalu pa sam se držala toga. U slučaju da luk ne volite upotrebite šargarepu, celer, tako neko korenasto povrće koje je malo čvršće. 

Sastojci za jednu ovakvu prženicu:
          -1 crveni luk
          -1 šargarepa
          -1 manji ili pola praziluka
          -šaka svežeg korijandera (ja ga ne volim, pa sam ga zamenila peršunom)
          -mešavina koja sve povezuje: 75g brašna
                                                          120 ml vode
                                                          ravna kašičica mlevenog kumina 
                                                          ravna kašičica kukurme
                                                          kašičica semena slačice
                                                          soli, bibera


Priprema: 
          -luk isecite na kolutove, šargarepu izrendajte, praziluk na kružice, stavite većinu korijandera, zatim zamesite drugu smesu. U posebnoj činiji pomešajte brašno i začine, pa zatim dodajte vodu i mešajte žicom dok ne nestanu grudvice. U to umešajte povrće i sipajte u tiganj koji ste namastili sa malo ulja, da bi bilo hrskavo i na srednjoj do jakoj vatri pecite dok ne porumeni sa obe strane. Na kraju pospite ostatkom korijandera, u mom slučaju peršuna. 

          -ono što bih ovde naglasila je način na koji okrećete prženicu. Najlakše je da kada jedna strana bude pečena skliznete polako na tanjir, tako da pečena strana bude dole na tanjiru. Zatim preko tanjira stavite tiganj, preko nepečenog dela i samo okrenete zajedno sa tanjirom. tako vam se neće rasturiti i ne morate da brinete. Ovako okrećem i velike omlete i sve tog tipa. 

          -takodje da napomenem da kada sam gledala pripremu, prženo je u više ulja, ali mislim da su to nepotrebne masnoće, ipak je ovo povrće, ne treba ga previše uništavati. Možete belo brašno zameniti drugim, zdravijom verzijom, ali ja nisam to probala. 


You Might Also Like

3 коментара

  1. Idi bre, Jelo, sad mi se jedu prženice. Šta mi radiš! Ovaj put ću ih sama napraviti, ali sledeći put kad mi ovo uradiš samo ću sesti na bus i dolazim da jedem.

    ОдговориИзбриши
  2. Samo je problem u tome sto ja prvo slikam, pojedem, pa onda kačim na blog. Dok ti vidis sve je vec otislo! :) Ali spremam u cetvrtak dorucak u zamenu za sminkanje u sredu. Razumes me ;)

    ОдговориИзбриши