Glazura za tortu (kao ogledalo)

00:31

Ovu torticu sam napravila samo zbog toga da bih imala šta da prelivam glazurom koju hocu već dugo da isprobam...

Prvo da pomenem torticu, iako je ona u drugom planu. Kora je od mlevene plazme, kao za tart ili čizkejk, Stavila sam 100g plazme, 50g margarina i 2-3 kašike mleka. Istopljen margarin pomešati sa ostalim i oblikovati koru u kalupu.

Fil je klasičan ganaš, samo je napravljen od 100g crne čokolade i 100g mlečne, koje su istopljene sa 150ml slatke pavlake i ostavljeno da se ohladi. Kad se stegne umutiti miksenom i filovati tortu. Ono što sam ja uradila, stavila sam u kalup, on je malo niži, pa sam ga tako reći nadogradila tako što sam ga iznutra obložila aluminijumskom folijom i ostavila foliju da ide malo iznad kalupa. Tako sam imala višu ivicu i napunila kalup filom i ostavila par sati da se stegne. Zatim sam izvadila torticu iz kalupa i prelila glazurom. 

Samo da napomenem da je kalup za tortu prečnika 15 cm. 

E, sada glazura, koja je poenta ovog posta. 

Ova glazura je ona koja je čvrsta, sjajna, kažu ogledalo jer se tako presijava, a dopada mi se što je kao sloj fila. Ne lomi se, ostaje lepo na torti. Mene su inspirisale one savršene torte koje vidjemo u poslastičarnicama koje su cele prekrivene glazurom, sjajne i prelepe. 

Sastojci: 
          -100ml slatke pavlake
          -100ml vode
          -150g šećera
          -1 kesica želatina
          -50g kakaa

Priprema: 
          -želatin preliti sa malo vode i ostaviti da nabubri, a ostatak vode i slatku pavlaku staviti u šerpicu, dodati i šećer, pa zagrevati dok ne provri i šećer se ne istopi. Zatim skloniti sa vatre, i dodati želatin, pa mešati dok se ne istopi. U to dodati kakao, brzo izmašeti i dok je još vruće procediti. Ja sam dobro izmešala sve pa grudvica nije bilo, ali dobro je da se za svaki slučaj procedi. 

          -sad, bitan korak, gde sam ja malo pogrešila. Ostavite glazuru da se prohladi! Mora da bude mlaka. Ako je topla istopiće vam fil. Tako da ostavite pet minuta, promešajte, pa proverite, neka bude na nekoj sobnoj temperaturi, 

          -kada se radi o prelivanju najbolje je tortu staviti na žicu i ispod staviti neku činiju, ja sam plato, pa na njega žicu. Onda polako sipajte glazuru na sredinu torte, pa prema stranicama. Ne ravnajte nožem ili slično, samo sipajte polako, ona će se rasporediti. Ostavite je tu desetak munuta da se lepo ocedi i stegne, zatim prebaciti na stalak i ostaviti u frižideru da se ohladi. 

          -ova količina glazure je dovoljna za veću tortu, meni je za ovu malu bilo dosta pola količine. 

Recept sa coolinarike

You Might Also Like

4 коментара

  1. Ako moze jedna sugestija,iz iskustva-za podizanje visine kalupa,bolje je staviti peki papir...isprobano...inace recept je odlican kao i vasa detaljna objasnjenja....veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na savetu! Inače za sve koristim papir, ali ovde nešto nisam mogla da ga namestim i iznervirana uzela foliju. :) Medjutim, činjenica je da se lakše odlepi i lepše je sa papirom! Pozdrav!

      Избриши
  2. Ovo nisam nikada probala da napravim, mislim na glazuru ;). Svakako je jeftinija, tj. izdašnija od čokoladne glazure ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gledala sam 24kitchen, mislim Rudolfa, i videla kako pravi takvu divnu tortu, kao sa slike, prelepu, divno obložena glazurom i morala sam da probam. :) Definitivno se isplati, a plus je što se odlično seče, ne lomi se i ne topi se.

      Избриши