Mus torta

13:23

Fantastična lagana torta spremljena u trenutku inspiracije da se upotrebe jagode za nešto kremasto i fino...



Kora i ideja za mus koji sam malo preradila u skladu sa mojim sastojcima su sa ovog bloga

Već dugo sam tražila dobar recept za koru sa bademima i ova me je oduševila. Odlična je za torte, čvrsta, ne lomi se, a dovoljno mekana i sočna bez ikakvog natapanja.
Generalno više volim torte koje se sastoje od raznih kremova, nego sa puno kora. Ovde su sastojci jednostavni, brzo se sprema. Trebalo mi je oko 2 sata da sve bude gotovo. Da ispečem koru, da se prohladi, da napravim filove, da ih redjam jedan po jedan, a treba im malo vremena da se stegnu pre nego što se stave jedan preko drugog. Dobra stvar je što možete raditi nešto drugo dok se to hladi. 



Htela sam da torta bude lagana, bez previše šećera, pa nije mnogo slatka, možete lepo da pojedete parče, ali naglasiću gde možete dodati šećera ako vam je to potrebno. 

U odnosu na originalni recept ima izmena, najviše u tome što sam umesto drugog musa od mlečne čokolade, napravila od vanile i umesto malina koristila jagode. 

Idemo redom. Ne brinite što je recept dug, nije teško napraviti, ne možete nikakve greške da napravite ako sledite recept! Ja samo volim da budem detaljna i precizna da bi vama bilo što lakše!


Jaconde biskvit:

          -70g mlevenih badema
          -50g šećera + 10g (otprilike jedna kafena kašičica ne prepuna)
          -20g brašna
          -2 jaja
          -15g maslaca (to vam je onako kada zahvatite kašičicom za kafu)

Priprema:
          -zagrejte rernu na 180 stepeni, obložite kalup papirom za pečenje, moj je okrugli kalup prečnika 24cm.

          -odvojite belanca i žumanca, pa belanca umutite sa 50g šećera u čvrst sneg. Otopljen maslac umutiti sa žumancima, pa ih dodati polako umućenim belancima. U to dodati smesu od mlevenih badema, 10g šećera i 20g brašna i polako ručno umešati, prebaciti u kalup i peći 15 minuta.

          -staviti da se ohladi dok se pripremaju filovi.

Mus od jagoda:

          -100g jagoda
          -kašika šećera (po želji može i više)
          -pola kesice želatina, oko 4-5 grama je to
          -100ml slatke pavlake

Priprema:
          -usitnite u blenderu jagode, pa ih procedite. Ovaj korak nije obavezan, ako ne želite da ih procedite možete staviti 10-20g manje jagoda.

          -prelijte želatin sa 2 kašike vode i ostavite da nabubri (ili pripremite drugačije ako tako piše na kesici). Zagrejati pire od jagoda i šećer, pa skloniti sa ringle i dodati želatin, mešati dok se ne istopi.

          -dok se to hladi umutite slatku pavlaku, kada bude gotova u nju dok mutite mikserom dodajte polako pire od jagoda. Već sada će biti čvrst krem. Tu smesu stavite u manji kalup, moj je bio 15cm, jer nisam imala drugi, mada mislim da bi bilo idealno da ako je onaj veći kalup 24, ovaj manji bude oko 18 do 20, da bude širi sloj od jagoda.

          -kalup pre stavljanja smese obložite samolepljivom folijom ili papirom za pečenje, zatim stavite smesu i sve zajedno u zamrzivač dok se ostalo sprema.



Mus od crne čokolade:

          -200g crne čokolade (ili 150g crne i 50g mlečne)
          -50ml mleka
          -300ml slatke pavlake
          -pola kesice želatina

Priprema:
          -prelijte želatin sa 2 kašike vode i ostavite da nabubri

          -otopite čokoladu na pari ili kao u mom slučaju u mikrotalasnoj, ali za nju morate biti pažljivi. Stavite na 30 sekundi pa izvadite i promešate, pa opet isto, na kraju ako se nije otopila još 15 sekundi.

          -zagrejte mleko i u vruće stavite želatin i mešajte dok se ne istopi. Pomešajte čokoladu i mleko, mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu.

          -umutite slatku pavlaku i u nju polako dodaje čokoladu i mešajte ručno. Samo vodite računa da čokolada ne bude pretopla.

Mus od vanile: 

          -2 žumanca
          -250ml mleka
          -puna kašika brašna
          -vanila (semenke iz štapića ili aroma)
          -100g šećera (više po želji)
          -100 do 150 ml slatke pavlake
          -pola kesice želatina

Priprema:
           - opet prelijte želatin sa 2 kašike vode

          -napravite poslastičarski krem tako što ćete pomešati žumanca sa 50ml mleka, kašikom šećera,vanilom i brašnom, a ostatak mleka i šećera  staviti da se zagreje. Kada mleko bude vruće sipajte ga preko smese sa žumancima mešajući sve vreme, opet sve vratiti u šerpicu i kuvati dok ne bude gusto konstantno mešajući. Ovaj proces sve ukupno traje 10 minuta, nije komplikovano.

           -u vruću smesu ubaciti želatin i mešati dok se rastopi. Zatim ostaviti 10-15 min da se prohladi sve.

           -umutiti slatku pavlaku, pa polako dodati kašiku po kašiku uz mešanje u fil od vanile. To je drugi mus i spremanje je gotovo.

Salganje torte: 

Staviti koru na postolje, pa oko nje obruč. Stavila sam onaj od pleha u kome se pekla kora. Iznutra stranice obložite papirom za pečenje. Sipajte čokoladni mus i onda u frižider na pola sata ili u zamrzivač da se stegne.

Kada bude čvrsto izvadite mus od jagoda koji je u zamrzivaču i stavite u sredinu preko čokoladnog musa. Ovaj fil od jagode je sada čvrst možete ga lepo uzeti u ruku.



 Sve odmah preliti musom od vanile i staviti u frižider da se stegne par sati. Mislim da je najbolje u toku noći. Tada ćete biti sigurni da je dovoljno čvrsto da sklonite obruč.

Torta je gotova! Možete je preliti čime želite. Ja sam sam sa mlečnom čokoladom, gde sam u 100g otopljene čokolade dodala oko 40-50 ml slatke pavlake i malo seckanih  lesnika ili badema, pa mlako prelila preko torte. Ukrasila sam macaronsima filovanim kremom od čokolade.

Tu sam za sva pitanja, probajte tortu, mene je oduševila!


You Might Also Like

2 коментара