Domaća testenina

07:06

Možda vam ovo zvuči nepotrebno pored svih gotovih tetenina koje se mogu kupiti, u svim oblicima i veličinama, ali to samo znači da niste još probali nek napravljanu testeninu koja se kuva samo 2-3 minuta i savršenog je ukusa...



Testeninu pravim uglavnom zbog kora za lazanje jer tada možete da uklopite mere za vaš pleh, kao i kada želim neku aromatičnu testeninu. Na primer, možete dodati spanać, da bude zelena, biber da bude puna crnih tačkica, ili neki vaš omiljeni začin..

Dajem vam mere za jednu srednju porciju. 



Sastojci:
          -100g brašna
          -1 jaje
          -malo soli

Priprema:
          -sastojke možete pomešati u činiji ili kako ja radim lakše je ubaciti u multipraktik sve i promešati par puta. Zatim to prespete na radnu površinu i mesite testo nekih 10 minuta. Mora biti dobro razrađeno da kada ga pritisnete prstom ne ostaje rupa već se vraća u prvobitni položaj. 

          -ako vam je testo tvrdo malo nakvasite ruku dok mesite da ga omekšate. Ako je mekano dodajte malo po malo brašna. Poenta je da to zavisi od veličine jajeta. Testo jeste samo po sebi tvrđe nego kada mesite neka peciva. 

          -testo uvijte u plastičnu foliju i ostavite da odmori pola sata. 

          -nakon toga možete ga istanjiti mašinom za testeninu, ali i običnom oklagijom. Najlakše je onom dugačkom i tankom oklagijom. Stalno ga okrećite i razvijajte sa svih strana. Neka bude što tanje. 

          -ja sam svoje iskoristila za taljetelje, tako što sam ih sekla na trakice širine 1 cm. 

Ako želite da ubacite suve dodatke, samo ih dodajte, to ne menja strukturu testa, a ako želite na primer spanać, onda zamenite deo jajeta spanaćem (blago blanširan i samleven u blenderu). Računajte da jaje ima u proseku oko 50g-60g. 

Kuvajte je u mnogo vode oko 3 minuta, brzo je gotova, a možete je i zamrznuti i nakon toga zamrznutu upotrebljavate kao svežu, samo ubacite u vruću vodu bez odmrzavanja. Naravno, ako imate uslove možete je i osušiti. 


You Might Also Like

1 коментара