Njoke sa pesto sosom

06:51

Vec se dalo primetiti da testeninu na sve načine volim da jedem i spremam, a ovo spada u jedne od omiljenih recepata!

Pesto sos ima malo sastojaka i iako deluje zeleno i lagano, meni je on jedan od težih soseva upravo zbog maslinovog ulja. 

Bez obzira na to, veoma je ukusan i ako volite bosiljak, ovaj sos će vas oduševiti. Orašasti plodovi  i parmezan mu daju kremastu strukturu. 

Ova količina pesta dovoljna je za 3-4 osobe, mada ja volim da ima više sosa, mozda moze i za više. 

U originalni recept idu pinjoli, ali zbog cene uglavnom stavljam bademe ili indijski orah. Dobra kombinacija je kada stavite običan orah u pesto, a posle ga jedete uz neki plavi sir. Biće nekada i o tome reči. 

Recept prenosim onako kako ga ja pravim, sa okvirnim merama, zato što ne možete mnogo pogrešiti. 

Sastojci: 
         -2 šake bosiljka (oko 50g)
         -2 kašike rendanog parmezana (oko 20g)
         -3 kašike mlevenog badema (oko 40-50g, ja sam imala mleveni, možete da ubacte cele pa ce se oni samleti)
         -1 čen belog luka
         -oko 40-50ml maslinovog ulja 
         -soli, bibera (vodite računa parmezan je slan)
+njoke ili neka druga testenina

Priprema: 
         -u secko, blender...šta god da imate za seckanje ubacite sve sastojke, ulje stavite samo polovinu i miksajte dok se sve ne pretvori u pastu. Dodajte ulje do željene gustine. Obično stavim oko 40ml. Ovakav sos možete čuvati danima u teglici zatvorenoj. Samo je bitno da ga stavite u teglicu, zatim prelijete sa malo ulja i to je to. 



         -sa ovim merama sos je gust, ali namerno ga ostavim tako pa ga razredim sa malo vode od kuvanja testenine, da ne bih dodavala još ulja. 

         -skuvajte testeninu i vruću je sa malo vode od kuvanja ubacite u pesto, promešajte i servirajte. Ukrasite bosiljkom i parmezanom.

Dodatak
Za dve osobe stavila sam jedno kupljeno pakovanje svežih njoka, ono ima oko 400g. Kada je u pitanju suva testenina, obično oko 100g po osobi je prosečna porcija.

Recept za domace njoke imate na mom blogu na ovom linku: njoke. 

You Might Also Like

2 коментара