Piletina na kijevski način

03:26

Piletina punjena na malo drugačiji način, ne šunkom, kačkavaljem, već aromatičnim maslacem koji joj daje predivan ukus....

Piletina često zna da bude suva nakon pečenja, prženja, a ovako spremljena je mekana i sočna, a bez obzira što možda recept deluje da ima više masnoća, uopšte nije teška i masna. 

Ovaj kačkavalj koji vidite preko je samo ukras, koji nije neophodan, ali osoba kojoj sam spremala obožava kačkavalj, pa je morao negde da se doda :)

Piletina na kijevski način je nekada bila veoma popularna, punjena je aromatičnim maslacem i pohovana, s tim što je ja dovršavam u rerni da se ne bi pržila u mnogo ulja. 

Recept za aromatični maslac:

Sastojci:
         -oko 200g maslaca (putera, zavisi šta jedete, a maslac je idealan)
         -2 čena belog luka
         -veza vlašca, eventualno peršuna ako vam je lakše
         -4 trake dimljene slanine
         -malo bibera

Priprema:
         -prvo da naglasim da je ovo koliina dovoljna za barem pet fileta piletine, ali ja uvek napravim veću količinu i stavim u zamrzivač, posle imate uvek spremno za upotrebu. Idealno je staviti parče ovog maslaca preko vruće piletine, ribe, krompira. 

         -neka maslac bude na sobnoj temperaturi. Propržite slaninu da postane hrskava i stavite da se ohladi. Za to vreme iseckajte sitno vlašac i beli luk, njega što sitnije. Često stavim onaj u prahu. 

         -u maslac umešajte vlašac, luk i sitno seckanu slaninu, dodajte malo bibea, slanina je već slana. Sve lepo umešajte i deo iskoristite, a ostatak zavijte u papir za pečenje i stavite u zamrzivač. 

Piletina. Kada okrenete file videćete da se sastoji od velikog dela i malog fileta. Mali file pomerite u stranu, samo pomerite rukom, ne sečete i ne odvajate ga od većeg dela. Sada sa jedne strane imate veći, a sa druge manji filet. Počevši od sredine gde se spajaju na većem napravite nožem džep gde ćete staviti maslac. Samo malo zasečete, ne skroz. 

Taj džep napunte maslacem i zatim preklopite mali file preko da se zatvori i maslac ne iscuri. 

Slikala sam da vam bolje dočaram postupak. Na prvoj slici je otvoren file, sa leve strane je veći deo u koji je stavljen maslac, zatim je na drugoj slici preklopljen veći deo i na trećoj je vraćen i mali file da se sve zatvori. 



Ovo je slikano sve uveče, bila je to večera, nadam se da se jasno vidi. 

Piletinu posolite, pobiberite i idealno je da odstoji u frižideru pola sata, čisto da se malo stegne da vama bude lakše da rukujete sa njom dalje. 

Ovde je spremano 3 filea piletine i za njihovo pohovanje vam je potrebno:
           -1 jaje
           -4-5 kašika brašna 
           -4-5 kašika prezli

Priprema:
           -pripremite brašno i prezle, jaje blago umutite viljuškom, malo posolite. 

           -piletinu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje, pa u prezle. Proverite da je sve lepo pokriveno, to će sprečiti maslac da iscuri. 

           -uključite rernu na 200 stepeni, na ringli zagrejte tiganj sa malo ulja. Piletinu prvo stavljajte u tiganj, samo da se malo zapeče po minut, dva sa svake strane, zatim je stavljajte u pleh i nakon toga u rernu na 15-ak minuta, malo duže ako su fileti bas veliki. 

           -možete ih cele pržiti u dubokom ulju bez rerne, samo što su meni tada masniji. 

Probajte, fantastičan je ukus, nešto malo drugačije, samo uz salatu je dovoljno za potpun obrok. 

You Might Also Like

0 коментара