Slatke knedle (bez krompira)

11:53

Prave knedle od testa sa krompirom su savršene, ali ovo je odlična zamena za brzi slatkiš kada nemate vremena da kuvate i hladite krompir...


Obožavam knedle i isplati se praviti ih kada se radi o većoj količini, ali me nekada zaista mrzi da za nekoliko njih čekam da se krompir skuva, da ga hladim i ostalo... Ovo je brza zamena i jedina primedba koju mogu da kažem je da krompirovo testo je malo rastresitije, ali nije strašno i ovako je veoma ukusno. 

Potrebno je malo sastojaka, jeftin je slatkiš, a koristan da se iskoristi voće ili džem koji želite da potrošite. Smatram da su lepše sa voćem, posebmo sa šljivama, ali i džem je dobra zamena. Koristila sam ovde domaći džem od kajsija.

Od ove količine dobija se 6-7 knedli. 

Sastojci: 
         -60ml vode
         -60g maslaca ili margarina
         -malo soli
         -300g brašna
         -2 jajeta
         - par kašika prezli i malo ulja

Priprema:
         -zajedno zagrejati vodu i maslac sa malo soli i pustiti da provri. Skloniti sa vatre i umešati brašno. Tada će testo ličiti na gomilu mrvica, ali ne brinite, tako treba. 

         -zatim dodati jedno po jedno jaje, svaki put dobro promešajte. Nakon drugog jajeta dobićete kompaktnu smesu. Izručite je na radnu površinu na koju ste stavili malo brašna. 

         -tu testo ostavite da se prohladi da biste mogli da radite sa njim. Kada se ohladi premesite ga da dobijete glatko testo, po potrebi dodajte brašna da se ne lepi. 

         -zatim testo oblikujte u valjak i podelite na 6-7 delova. Svaki deo rastanjite, na sredinu ubacite voće ili džem i zatvorite lepo da ništa ne iscuri. Za početnike je lakše da koriste voće da bi bilo čvršće. Meni se dopada kada se stavi polovina šljive sa kockicom šećera, bude savršeno. 



         -stavite veću količinu vode da proključa, zatim knedle ubacivati u vodu i kuvati 10-15 minuta. Moje su se kuvale malo više od 10 minuta. 
         
         -dok se kuvaju propržite 4-5 kašika prezli na malo ulja i kuvane knedle vadite i odmah uvaljajte u prezle. Nakon toga posipajte ih šećerom u prahu, što preporučujem jer punjenje je slatko, ali samo testo je bez šećera.


Originalni recept je odavde

You Might Also Like

1 коментара