Čokoladna torta sa kandiranom korom pomorandže
09:18
Ovih dana sam baš raspoložena za čokoladu! Ovo je neverovatno sočna torta, sa mnogo čokolade, ali pomorandža daje svežinu, tako da nije preslatka.
Sastojci za koru:
-100g crne čokolade
-200g margarina ili još bolje maslaca
-100g brašna
-150g šećera
-4 jaja
-jedan prašak za pecivo
-20g kakao praha
Sastojci za fil:
-200g crne čokolade (ovde bi trebalo da ide neka kvalitetnija, ja inače koristim nestle dessert corse, to je njihova čokolada za kuvanje, 65% kakaa, a nije ni skupa)
-250ml slatke pavlake
-20g margarina
-100g kandirane kore pomorandže
+50g čokolade za ukrašavanje
Priprema kore:
-uključiti rernu da se greje na 180 stepeni. Otopiti margarin i šećer, a za to vreme umutiti jaja sa šećerom. Kada se umute dodati istopljenu čokoladu (sipati uz ivicu činije da ne spadnu mehurići), polako promešati špatulom, pa zatim u dva navrata dodati pomešano brašno, kakao i prašak za pecivo. Presuti smesu u kalup, ja koristim kalup sa odvojivim dnom, pa sam dno prekrila papirom za pečenje, a stranice premazala puterom. Kalup je prečnika 24cm. Moja rerna je malo jača, pa sam je pekla 25-30 min, ne više od toga. Tako da je najpametnije posle 25 min pogledati, ako su se ivice odvojle od kalupa pečena je. Možete je i probosti čačkalicom, ako izadje suva gotovo je. Ostavite je u kalupu da se ohladi.
Priprema fila:
-dok je kora u rerni, imate vremena da spremite fil. U šerpicu stavite sve sastojke i grejte na najnižoj varti, ja sam stavila šporet na jedinicu. Polako mešajte dok se čokolada ne istopi i zatim stavite sa strane da se ohladi. Posle 10 min hladjenja stavite u frižider da ubrzamo proces. Sada imate vremena da popijete kafu dok se sve hladi :)
Filovanje:
-koru preseći na pola, visoka je i laka za sečenje. Kore natopiti sokom od pomorandže. Po ukusu, ja volim da stavim malo više da budu baš mekane. Fil malo umititi mikserom da postane penast i zatim staviti većinu fila na prvu koru, oko 2/3, i preko fila posuti kandiranu koru pomorandže. Ja sam stavila oko 70g, a malo ostavila za ukrašavanje. Inače volim pomorandžu, pa nisam štedela, ali možete i manje. Kandiranu koru imate da kupite u zdravoj hrani, nije ni skupa, oko 50 dinara 100g, a biće uskoro i recept kako je možete sami napraviti, ako već imate višak kore. Staviti preko drugu koru, natopiti sokom, pa premazati ostatkom fila.
-kao što se vidi na slici, ja sam gore ostavila tako, nisam ukrašavala dalje, a možete je preliti sa još čokolade. Meni bi bilo previše, ipak je sva čokoladna torta.
-što se tiče ukrašavanja, ovu mrežicu sa strane je lako napraviti, Izmerite obim i visinu torte, zatim izrežete traku od papira za pečenje koji je malo veći, za po 1 cm. Mislim da je lakše raditi ako traku prepolovite, inače će vam trebati još jedan par ruku da vam pomogne. Trake od papira stavite na ravnu podlogu, istopite čokoladu sa 2 kašike ulja i saćekate da se prohladi do temperature tela. Sada čokoladu stavite u neku malo jaču kesu za zamrzivač probušite rupicu, baš malu i šarate po papiru. Šare mogu biti kakve želite, ja nisam imala inspiraciju, pa su klasične šare.
-sada sačekate da se čokolada malo stegne, ne potpuno, samo da kada pipnete neki mali ćošak ona se ne razliva. U kuhinji ne sme da vam bude pretoplo. Ja sam se snašla tako što sam stavila plato u zamrzivač pre toga i sada ga izvadila i na hladan plato stavila traku da se brže rashladi. Budite oprezni da se ne stegne previše. Opisujem detaljno, ali verujte mi, nije teško, meni je uspelo iz prvog pokušaja. :)
-kada se čokolada dovoljno stegla polako je prenesete do torte i zalepite gde želite da ide, malo je pritisnete rukama, ne previše. Tako uradite i sa drugom, trakom. Slobodno neka se preklapaju. Sada tortu stavite u frižider na 15-20 minuta. Nakon toga odlepite pažljivo papir i ogradica će ostati na torti.
-ovako možete napraviti razne ukrase. Samo iscrtate žta želite na papiru, stavite da se ohladi, pa odlepite i prenesete na tortu.
-ovo je veoma zanimljiva dekoracija, a samo treba malo strpljenja i nije je teško napraviti.
2 коментара
Savrseno!!!! Topi se u ustima <3 <3 <3
ОдговориИзбришиDrago mi je da vam se dopada! :***
ОдговориИзбриши