Panna cotta
07:31
Savršeni slatkiš! Lagan, lako se sprema, a neverovatno ukusan!
Mislim da retko ko ovo ne voli! Ja je volim sa prelivom od voća, mada to može da bude i karamela ili čokolada, šta god vam padne na pamet. Da pređemo što pre na pripremu!
Sastojci:
-500ml slatke pavlake
-400ml mleka
-4-5 kašika meda ili šećera (probati pa moze i više da se stavi)
-ekstrat vanile ili jos bolje štapić vanile
-2 kesice želatina (to je 20g)
Priprema:
-slatku pavlaku, mleko, med i vanilu staviti u šerpu, pa na slabu vatru da se greje. Za to vreme 2 kesice želatina razmutiti sa 4-5 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri želatin. Paziti da mleko i slatka pavlaka ne provre, treba samo da se zagreju, tada dodati želatin u to i mešati polako dok se ne otopi. Kada više nema grudvica želatina smesa je spremna, ne treba više kuvati.
- spremiti posudice u kojima će biti panna cotta, premazati tankim slojem putera. Taj postupak nije neophodan ako se služi u tim činijama, ali ako planirate da je izvrnete, kao što je ova na slici onda premažite. Staviti posudice na nešto ravno da biste posle lakše prebacili u frižider i zatim sipati smesu u njih, a ne brinite što će smesa biti baš retka, stegnuće se.
- spremiti posudice u kojima će biti panna cotta, premazati tankim slojem putera. Taj postupak nije neophodan ako se služi u tim činijama, ali ako planirate da je izvrnete, kao što je ova na slici onda premažite. Staviti posudice na nešto ravno da biste posle lakše prebacili u frižider i zatim sipati smesu u njih, a ne brinite što će smesa biti baš retka, stegnuće se.
-najbolje je ostaviti ih u frižideru tokom noći. Lakše se izvade ako se posudica stavi u vrelu vodu na kratko, pa se zatim samo prevrne na tanjir.
-ovde na slici je preliv od kupina, možete uzeti bilo koje voće staviti u šerpicu sa par kašika šećera, kašiku, dve vode i kratko prokuvati da se dobije preliv. Pošto su kupine kiselije, ja sam stavila malo više šećera.
Uživajte u ovom divnom slatkišu!
4 коментара
Bas mi se svidja recept i moram ga isprobati.Nego me zanima nesto drugo.Jesi li stavljala ovaj recept na blic zeni,posto sam pre neki dan videla ga kao pobednika dana.
ОдговориИзбришиJesam, jesam, to je moj recept. :)
ОдговориИзбришиDrago mi je da ti se dopada!
Moaću i ovo da probam :D. Nikako da stigne na red ;)
ОдговориИзбриши:D Mislim da bi ti se ovo bas dopalo, za razliku od macaronsa koji su slatki sa dosta secera, ovo je lagano, kremasto, voćno.. ;)
Избриши