Beskvasni hleb sa ražanim brašnom

10:23

Ništa lepše nego kad ujutru zamiriše svež hleb, pa uz to puter, kafica....!


Često pravim hlebove sa raznim vrstama brašna. Lepo je znati šta ima u njemu! Ovaj hleb je bez kvasca, a naraste zbog praška za pecivo. Kada se radi o vrstama brašna, o tome će biti poseban post, samo je bitno zapamtiti da se ona ne ponašaju kao belo brašno. Najadekvatnija zamena za belo brašno je brašno od spelte. Međutim, kada su druga u pitanju ona malo sporije upijaju tečnosti, pa je poželjno zamesiti mekano testo, da ne može da se formira lopta, kao gusto testo za palačinke, ostaviti da odstoji pola sata, sat, koliko imate vremena, pa zatim promešati i ako treba dodati još brašna.

Takođe, moje iskustvo je da se ječmeno i ovseno više mrve od razanog i speltinog. Hleb je najbolji kad se prohladi malo, ako ga sečete baš vrelog može da deluje kao nepečen. Ono što je najbitnije je da je ovakav hleb izuzetno zdrav i uvijen u krpu može trajati po 4-5 dana.


Trenutno jedem belo brašno, pa je ovaj hleb mešavina belog i ražanog brašna, ali možete ga praviti samo od ražanog ili napraviti kombinaciju brašna.

Sastojci (za ovaj kalup dimenzija 25x12cm, dubok 8 cm):
          -200g ražanog brašna
          -200g belog pšeničnog brašna
          -nekoliko kašika maslinovog ulja (po želji)
          -200ml jogurta(možete koristiti i mlaku vodu, onda će vam trebati malo više brašna)
          -so
          -pola praška za pecivo
          -kašičica sode bikarbone
          -u njega možete umešati lanene semenke, seme suncokreta...

Priprema: 
          -pomešati brašno, so, prašak za pecivo, sodu bokarbonu, i zatim u to dodati jugurt/vodu i ulje i promešati dobro. Ova smesa je mekana, može da se zahvati kašikom, ali ne može da se stavi na radnu ploču i mesi. Ako imate vremena neka odstoji malo, pa onda promešajte, pa tek onda pecite. Kalup uglavnom obložim papirom za pečenje. Hleb prekrijte aluminijomskom folijom ili stavite poklopac ako ga imate.  Ubaciti u rernu zagrejanu na 200, zatim smanjiti na 180 stepeni, posle 45 minuta skinuti foliju i ostaviti da se zapeče, 15 minuta do pola sata, u zavisnosti  koliko pečen hleb volite. 
Često ovaj hleb spremim uveče da bih ga imala za sutra ujutru, lakše mi je tako. 

Prijatno! :)



You Might Also Like

0 коментара