Pileće kuglice sa susamom i salata od šargarepe

07:57

Ovo je jedan laganiji obrok, fantastičnog ukusa, gde ništa nije prženo u ulju zato je zdrav i pogodan za one koji paze na ishranu.


Što se tiče mesa, piletina mi je uvek bila na prvom mestu. Brzo se sprema, odlična je samo grilovana, ali lako se prave razna jela od nje. U poslednje vreme počela sam mlevenom piletinom da menjam mleveno svinjsko i juneće meso, ovo je blaža varijanta, pa mi više prija. 

Ovaj recept je pogodan za domaćice koje žure,potrebno je pola sata ukupno da sve bude spremno, a lako je napraviti razne kombinacije u zavisnosti od toga šta vam se jede. 


Sastojci za pileće kuglice:
(ovo je za jednu vecu porciju od 6 ovakvih kuglica)
              -150g piletine 
              -1 jaje
              -3-4 kašika prezli
              -so, biber, dodala sam i provansalsku mešavinu začina prodavnice Spice up (origano, ruzmarin, majoran, žalfija, timjan..)
              -pola manjeg praziluka
              -malo kačkavalja (to je oko 20g, samo da se stavi po kockica u svaku kuglicu)
              -susam za valjanje kuglica

Priprema:
              -piletinu samleti, to možete u onom običnom secku malom, možete zamoliti mesara kada kupujete, a možete i sasvim sitno iseckati. U medjuvremenu uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Piletini dodati jaje, prezle, začine i kratko proprženi praziluk. Ako ste perfekcionista i želite baš pravilne kuglice, stavite na pola sata ovu smesu u frižider, lakše će se oblikovati. To ne morate da uradite.:) Uzimati po malo smese stavljati u sredinu kockicu kačkavalja (obično za ovo koristim biljni, kada se otopi bude kremast), zatim uvaljati u susam i redjati na papir za pečenje. Peći oko 15 minuta, a ako niste sigurni da li je gotovo izvadite jednu pa je prepolovite. Ja proveravam tako što podignem kuglicu i vidim da je na donjoj strani zapečena, susam je tu počeo da dobija boju. 

Salata:  
       - za jednu osobu vam treba oko 2 srednje šargarepe, koje ćete očistiti, pa onom spravicom za ljuštenje iseći na tanke trakice. Može se i izrendati. Preliti sa mešavinom maslinovog ulja, sirćeta ili limunovog soka,  dodati so i biber po izboru. Salatu servirati tako što se napravi gomilica od trakica, pa pred samo jelo preliti ovom mešavinom. Po želji odozgo dodati prepečeni susam. 

Ove kuglice često pravim sa spanaćem, samo se predhodno proprzi i doda u mlevenu piletinu, a salati često dodam svežu cveklu koja je sečena na isti način.


You Might Also Like

0 коментара