Gulaš sa crvenim vinom i pire sa slačicom

08:56

Jedno od onih klasičnih jela koja su najukusnija kada se kuvaju što duže!

 


 Gulaš me više asocira na zimu, nego na leto, tako da požurite sa pravljenjem! :) Što se duže kuva to je ukusniji, meso počinje samo da se raspada kada ga uzmete. Stavite ga da se kuva polako, a za to vreme u prijatnom društvu nastavite sa otvorenom flašom vina! 

Nikad ne spremem malo gulaša, on može u frižideru da stoji par dana, još je ukusniji kada odstoji, tako da kada već kuvam, neka bude puna šerpa!

Sastojci za 6 porcija:
           -1 kg mesa (ovde je na vama izbor, govedja plećka, but, svinjsko meso..najukusniji je sa govedinom, ali često spremam i sa svinjskim mesom)
              -2 glavice crnog luka
              -2,3 čena belog luka
              -2-3 šargarepe 
              -2 konzerve paradajza (možete oljuštiti i iseckati sveži)
            -jedna čaša ili više crvenog vina (za ovu količinu mesa preporučuje se skoro pola do cele flaše, tada je preukusan gulaš, ali dosta jak, pa izaberite koliko ćete staviti)
              -so, biber, majčina dušica
              -3-4 kašike brašna
              + često dodam i pečurke ili neko slično povrće

Priprema:
              -meso iseckati na kockice, što veće kocke duže će se kuvati, posoliti, pobiberiti i ono što mu daje dodatnu aromu je da se meso sada malo uvalja u brašno, svaka kockica posebno, pa se proprži na minut, dva, samo da malo dobije boju. Ovako se mesu zatvaraju svi otvori i ono će ostati sočnije tokom kuvanja, a i to brašno na mesu će malo zgusnuti sos. Zatim ga izvaditi iz tiganja i staviti sa strane dok se pripremi ostalo. 

              -iseckati crni i beli luk i propržiti ga na malo ulja. Ako je tiganj u kome se peklo meso dobar, nije brašno zagorelo u njemu stavite luk odmah tu, ako vam je ulje potamnelo ili se uhvatilo brašno za dno, bolje uzmite drugu šerpu, da ne pokvari ukus gulaša. Par minuta propržiti luk, dodati šargarepu, pečurke ako stavljate, vratiti meso, staviti so i biber, kašičicu majčine dušice. Preliti paradajzom i crvenim vinom. Ako niste ljubitelj crnog vina dodajte još vode ili bujona, na kraju meso mora da bude prekriveno tečnošću. 

           -staviti na tihu vatru i kuvati poklopljeno, ja ga ostavim izmedju sat i dva, zavisi od mesa. Uvek se vodim time da probam varjačom da prepolovim parče mesa, ako mi uspeva, gotovo je. Možete ga staviti na baš slabu vatru i kuvati par sati, tada će biti najukusniji. 
         
              -što se tiče pirea, obično stavim jedan veliki krompir po osobi, kad je kuvan dodajem mu pavlaku za kuvanje i puter, dok mešam mikserom. Prilagodite sebi gustinu, doajte malo, pa izmešajte, pa tako nastavite do željene gustine. Ove tačkice na pireu su moj omiljeni sastojak. Slačica. Od slačice se pravi senf, a postoji da se kupi teglica gde piše da je to senf sa semenom slačice, uglavnom tu su samo semenke kao neka pasta. Volim da stavim jednu kašiku unutra. Nije obavezno, ali mu daje malo interesantniji ukus. 


Ovaj recept ne zahteva mnogo vaše pripreme, samo mu treba dosta vremena za kuvanje, probajte! :)

You Might Also Like

0 коментара