Obrok salata

09:04

Odlično brzo jelo, zdravo za one koji su na dijeti, lako za pripremu, lako se prilagodjava onome što se nadje u frižideru, a veoma ukusno!


Ovde je jedina ključna stvar preliv koji ide uz salatu, a šta će ići uz nju je opcionalno. 


PRELIV- u zavisnosti od toga koliku količinu salate pravite, zavisiće vam i mere za preliv. Glavna stvar je da idu uvek dve trećine maslinovog ulja i jedna trećina nečeg kiselog. Najviše volim da stavljam limun ili balzamiko sirće, može bilo koje sirće. Uz to ide i senf, beli luk (obično stavim malo onog u prahu, ne volm sveži beli luk da osetim), malo meda, so i biber. 

Za jednu porciju količine bi bile: 2 kašike maslinovog ulja, jedna kašika soka od limuna, kačišica senfa, pola kašičice meda, soli, bibera i belog luka po ukusu. Morate se voditi sopstvenim ukusom, jer nekada je limun manje kiseo, nekada više. Zato, kada se ovo sve lepo promeša, probajte, preliv mora uvek biti malo slaniji i malo kiseliji nego što želite, jer će se u salati razblažiti. Pa po ukusu dodati jos limuna ako nije kiselo, ulja ako je previse kiselo, i slično.. 

Veoma je praktično ako sve sastojke stavite u malu teglicu, dobro zatvorite i jako izmućkate, dok se ne dobije tečnost slična majonezu. Drzati tako zatvoreno u frižideru do korišćenja i uvek promućkati pre stavljanja na salatu. 

E, sada sama salata! Tu stavljam šta se nadje u frižideru. Zelena salata, paradajz, rotkvice, mladi luk, radič, cveklu i šargarepu isečenu pilerom na tanke trakice. Uz povrće često stavljam grilovanu piletinu i krutone (stari hleb iseckam na kockice, prelijem maslinovim uljem i zapečem u rerni). Nekada i ostatke pečenog povrća, kao evo ovde: 


U ovoj ima pečene cvekle i šargarepe, sveža zelena salata i krutoni, ovde mi je piletina bila previše. 

Izaberite svoju kombinaciju i spremajte!
Prijatno! :)

You Might Also Like

0 коментара