Karamel preliv

08:39

Prvo sam htela da napravim karamele, ali pošto je za njih potrebno duže kuvanje i hladjenje od 4-5 sati, ipak sam se odlučila za karamel preliv koji mozete jesti odmah posle pripreme! Samo budite strpljivi, dajte mu 5 minuta da se ohladi, vrelo je!:)




Dopada mi se jer za pripremu nisu potrebni termometri, niti neka velika umešnost, samo strpljenje. Ovaj recept sam pronašla na sajtu coolinarka, sve pohvale za recept.

Sastojci:
           -250g šećera (ja sam koristila smedji šećer, mislim da daje lepši karamel)
           -250ml slatke pavlake
           -60g meda
           -30g putera
           -vanila (ekstrat ili stapić, po ukusu)

Priprema:
           -izuzetno je jednostavno, samo sve sastojke staviti u šerpicu, na srednju vatru (od 1 do 3 ja sam stavila na 1,5, pa posle 15 min smanjila na 1) i mešati dok se sastojci ne otope. Nakon toga kuvati uz mešanje nekih 20 minuta. Meni je trebalo sve ukupno 40 minuta. Lakše je mešati silikonskom lopaticom, neće se lepiti za nju. Obicno pustim minut dva da se kuva, pa promešam.
           -što se tiče gustine,  kada se sve istopi pratite i kuvajte do vaše željene gustine, to je proizvoljno. Obično skuvam malo gušci karamel, držim u frižideru i pred jelo stavim na pola minuta u mikrotalasnu, da bude tečniji. 
           -ako ne dokuvate do kraja dobicete savrsen karamel preliv za sladoled ili kolače. Ako se nastavi sa kuvanjem, dok smesa ne postane gusća, dobijaju se meke, mlečne karamele koje se tope u ustima. 

*Ako zelite karamele, kada se skuva preliv, kuvajte jos desetak minuta da smesa bude malo gušća, preliti u kalup koje je obložen papirom za pečenje i premazan uljem. na originalnom receptu preporucuju kalup 20x20cm, mada ja bih stavila u malo manji da budu deblje karamele. Pustiti da se ohladi par sati pre sečenja, treba mu vremena, najbolje bi bilo preko noći.

Prijatno! :)

You Might Also Like

0 коментара