Tart sa čokoladom i narandžom

02:02

Za pripremu mi je trebalo nepunih 20 minuta, a ukus crne čokolade i narandže je savršen!



Razmišljala sam o čokoladi...kolač od čokolade, ali da se sprema brzo i da se ne peče, manje je posla, manje sudova! Ideju mi je dao cheesecake, tako da je kora od keksa, a da bi fil imao nešto posebno dodata je kora pomorandže. Htela sam da ukrasim belom čokoladom, ali pošto bi se možda ukusi mnogo mešali, ostala sam na pomorandžinoj kori kao ukras. 

Ovaj divan kolačić nosim da podelim sa drugaricom uz kafu, pa zato nije vadjen iz kalupa, ali sledeći put će biti takva sličica. :)
Napominjem da su ovo mere za jedan ovakav mali kalup, prečnika 15 cm. 

Sastojci: 
   za koru- 100g mlevenog keksa (obično koristim plazmu)
               - 50g margarina/putera
               - 2 kašike soka od pomoranže  

   za fil    - 100g crne čokolade (sa što većim procentom kakaa)
               - 100ml slatke pavlake
               - kora jedne pomorandže

Priprema- za pripremu kore istopiti puter, dodati keks u njega, kao i sok od pomorandže, dobro promešati pa tom smesom odložiti kalup. Staviti u frižider dok stigne fil.


Za fil zagrejati slatku pavlaku, a zatim je tako vrelu preliti preko cokolade izlomljene na kockice koju smo stavili u činiju, dodati u to izrendanu koru pomorandže i mešati dok se čokolada ne istopi. Ovaj fil preliti preko kore od keksa i staviti da se hladi sat, dva. Može se servirati sa šlagom ili voćem.

Kolač možete izvaditi iz kalupa, ako vam je to mnogo posla secite ga ovako, a postoji još lakša stvar, samo ga napravite u interesantnim čašama u kojima će se i služiti. Stavite malo fila na dno čaše i preko fil, pa preko voće, na primer.

Vreme je kišovito, mračno, pa su slike malo tamnije, ali bar će čokolada ulepšati dan!

You Might Also Like

0 коментара