Poširana jaja

06:01

Savršena za doručak! Zdravija verzija od prženih jaja, a zanimljivija od klasičnih kuvanih. :)


U početku sam mislila da je ovo nešto što je užasno teško napraviti, sve dok nisam pokušala, tada sam shvatila da su to samo priče i da je ovo neverovatno lako!

Poširana jaja su ona koja se kuvaju, ali bez ljuske. Postoji dve mogućnosti da se naprave. Prva je razbiti jaje u neku šoljicu i kada voda provri, smanjiti temperaturu, promešati vodu i u sredinu tog vira, koji se napravi od mešanja, sipati jaje iz šoljice direktno u vodu. Kuvati 4-5 minuta, zatim izvaditi, staviti na ubrus da upije vodu i nakon toga na tost. Do sada mi se nije desilo da ova metoda nije uspela, ali drugi način je lakši i 100% uspeva!

Lakša varijanta je obložiti soljicu samolepljivom folijom, tako da ostavite malo folije da viri spolja. Zatim foliju premazati uljem, začiniti čime želite i u to razbiti jaje. Uhvatiti krajeve folije i na vrhu samo zavrteti dobro, nije potrebno vezivanje.

To izgleda ovako:


Staviti jaje u  vodu koja vri i kuvati. Potrebno je 4 minuta za baš rovito jaje, mislim da je 4,5 ili 5 idealno. Izvaditi iz vode, pazljivo odstraniti foliju i preneti jaje na tost. Moja verzija je sa integralnim hlebom, predhodno zagrejanim u tosteru, pančetom proprženom na teflonskom tiganju, ulje nije potrebno dodavati. Meni je ovo sasvim dovoljno ovako, a može se dodati neki preliv, staviti pavlaku na tost ili puter. Na primer, jaja Benedikt su ovako spremljena, samo je preko holandeze sos. 


Savet: kada se stavlja jaje u vodu, jaje potopite, a vrh folije držite rukom jos par sekundi pre nego što pustite skroz, tako je najmanja verovatnoća da i ako niste dobro učvrstili foliju jaje ne ispadne.

Usudite se da ovo napravite, ukus je fantastičan! 

You Might Also Like

0 коментара