Hladna salata sa tunjevinom i povrćem

08:18

...i mocarelom, i maslinama, i rukolom, jedna stvarno šarena salata! :)


Napolju je sunce, vreme je za salate i sveže povrće, za šarenilo na tanjiru! Hladne salate su praktične jer ih možete pripremiti ranije, jos su ukusnije ako odstoje par sati u fržideru. Htela sam da ovo jelo bude zdravije, pa sam upotrebila integralnu testeninu i napravila je bez jakih preliva, ali ko želi majonez bi savršeno išao uz ovo!

Smatram da su ove mere dovoljne za dve porcije jer salata dosta zasiti (to je ovaj pun tanjir) ili možda jednu ako ste bas gladni! :)

Sastojci:
            -100g integralne testenine ili obične (150 ako želite dve malo veće porcije)
            -jedna manja tunjevina (od 75g)
            -polovina jednog bokolija ili ceo ako je manji
            -jedan paradajz
            -jedan manji praziluk
            -rukola (jedna šaka)
            -7-8 maslina
            -pola kugle sveže mocarele
            -maslinovo ulje
            -so, biber

Priprema: 
            -staviti testeninu da se kuva u malo posoljenoj vodi, a za to vreme odvojiti brokoli na manje cvetiće i pred kraj kuvanja testenine dodati u vodu brokoli i kuvati jos samo minut, dva, da se brokoli ne prekuva. Možete i posebno skuvati brokoli, ali ovako je lakše! 
            
         -u vruću testeninu staviti tunjevinu, bolje će upiti ukuse, i preliti sa malo maslinovog ulja. Inače koristim tunjevinu koja je u sopstvenom soku, ali ovde može ona koja je u maslinovom ulju, pošto se ono stavlja u svakom slučaju. 

            -ostaviti da se prohladi, a za to vreme naseckati praziluk i paradajz, mocarelu iscepkati na komadiće (može i cela kugla ako niste na dijeti ;)), dodati masline, ja sam stavljala i zelene i crne. Uzimajte one sa košticom, ukusnije su nego one kojima je izvadjena. Paradajzu sam izvadila sredinu jer ne volim da mi ona otpusti vodu, ali to nije obavezno. Može se i u to dodati rukola, mada je dekorativnije ako se stavi na kraju preko svega. Kada je testenina prohladjena sve pomešajte i servirajte. Ukusnija je ako odstoji, pa ako je stavljate u frižider rukolu stavite tek kasnije, pred serviranje. 

               -ako vam deluje suvo dodajte još malo maslinovog ulja preko. Izvrsna je uz čašu belog vina, a što se tiče sastojaka sami ubacite i izbacite ono što vam odgovara, ima bezbroj kombinacija. Ova salata je pogodna ako nosite ručak na posao, jer može da stoji. 
                  


You Might Also Like

0 коментара