Panna cotta

07:31

Savršeni slatkiš! Lagan, lako se sprema, a neverovatno ukusan!


Mislim da retko ko ovo ne voli! Ja je volim sa prelivom od voća, mada to može da bude i karamela ili čokolada, šta god vam padne na pamet. Da pređemo što pre na pripremu!


Sastojci:
            -500ml slatke pavlake
            -400ml mleka
            -4-5 kašika meda ili šećera (probati pa moze i više da se stavi)
            -ekstrat vanile ili jos bolje štapić vanile
            -2 kesice želatina (to je 20g)

Priprema:
            -slatku pavlaku, mleko, med i vanilu staviti u šerpu, pa na slabu vatru da se greje. Za to vreme 2 kesice želatina razmutiti sa 4-5 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri želatin. Paziti da mleko i slatka pavlaka ne provre, treba samo da se zagreju, tada dodati želatin u to i mešati polako dok se ne otopi. Kada više nema grudvica želatina smesa je spremna, ne treba više kuvati.
           - spremiti posudice u kojima će biti panna cotta, premazati tankim slojem putera. Taj postupak nije neophodan ako se služi u tim činijama, ali ako planirate da je izvrnete, kao što je ova na slici onda premažite. Staviti posudice na nešto ravno da biste posle lakše prebacili u frižider i zatim sipati smesu u njih, a ne brinite što će smesa biti baš retka, stegnuće se.
           -najbolje je ostaviti ih u frižideru tokom noći. Lakše se izvade ako se posudica stavi u vrelu vodu na kratko, pa se zatim samo prevrne na tanjir. 
             -ovde na slici je preliv od kupina, možete uzeti bilo koje voće staviti u šerpicu sa par kašika šećera, kašiku, dve vode i kratko prokuvati da se dobije preliv. Pošto su kupine kiselije, ja sam stavila malo više šećera. 

Uživajte u ovom divnom slatkišu! 


You Might Also Like

4 коментара

  1. Bas mi se svidja recept i moram ga isprobati.Nego me zanima nesto drugo.Jesi li stavljala ovaj recept na blic zeni,posto sam pre neki dan videla ga kao pobednika dana.

    ОдговориИзбриши
  2. Jesam, jesam, to je moj recept. :)
    Drago mi je da ti se dopada!

    ОдговориИзбриши
  3. Moaću i ovo da probam :D. Nikako da stigne na red ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :D Mislim da bi ti se ovo bas dopalo, za razliku od macaronsa koji su slatki sa dosta secera, ovo je lagano, kremasto, voćno.. ;)

      Избриши